keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Szakmai versenyek

Tehetség, elhivatottság, precizitás és kreativitás – ilyen tulajdonságokra egészen biztosan, hogy szüksége lesz azoknak a fiataloknak, akik idén is részt vesznek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett ingyenes XVII. Szakma Sztár Fesztiválon, amit Budapesten, a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központ (1011 Budapest, Albertirsai út 10.) A, F és G pavilonjaiban rendeznek meg április 24-26. között.

A Szakma Sztár Fesztivállal a szervezők célja idén sem változott, szeretnék még magasabb szintre emelni a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítését. Továbbá, hogy támogassák a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutassanak a felnövekő generáció számára, valamint elősegítsék a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

A teljes Szakma Sztár Fesztivál egyben egy izgalmas versenysorozat döntője, valamint interaktív kiállítás is a különböző szakmák bemutatkozásával.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőin közel 60 szakmában 200 tanuló verseng a legjobbnak járó elismerésért, melyet egy országos központi előválogató verseny és egy középdöntő előzött meg, a Szakma Sztár Fesztivál döntőire pedig a legkiválóbb fiatal szakemberek jutottak el, akik amellett, hogy saját dicsőségükért küzdenek, a gyakorlatigényes szakmák ‒ beleértve a magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat is ‒ társadalmi presztízsének és vonzerejének növeléséért, a szakmatanulás népszerűsítéséért is sokat tesznek. Nem véletlen a szlogen, ami végig megjelenik a Szakma Sztár Fesztiválon: „Szakmát a kézbe, legyél Te a szakmád sztárja!”

A fesztivál kereteiben továbbá a látogatók megtekinthetik 21 agrár szakma, valamint a EuroSkills Herning 2025 szakmai Európa-bajnokság nemzeti válogatóit és szakmai bemutatóit is.


A PROFIK BAJNOKSÁGA! -VÁRJÁK WORLDSKILLS HUNGARY NEMZETI VÁLOGATÓVERSENYRE A JELENTKEZŐKET

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérettetik meg magukat. A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti az országot. A versenyek rendezésének jogát évről évre más ország nyeri el, így minden év új izgalmakat tartogat.

A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nem csak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt és is nyújtanak.

A program széleskörű szakmai támogató köre biztosítja, hogy a versenyzők az intenzív felkészítés során a szakmájukban elismert szakemberek irányításával és korszerű eszközök segítségével hozzák ki magukból a legjobbat. A versenyzők tréningeken, csapatépítőn és mentális workshopokon készülnek fel az előttük álló kihívásra.

A WorldSkills Hungary program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. A program során szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, ami akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen.

Jelenleg is több szakmában várják a fiatal szakemberek jelentkezését a WorldSkills Hungary nemzeti válogatóversenyre.

Az alábbi versenyszámban is várják a jelentkezőket:

Jelentkezni a versenyfelhívások végén található adatlap kitöltésével lehet.

További információ: https://worldskillshungary.hu


TÁJÉKOZTATÓ AZ SZKTV/OSZTV TERÜLETI ELŐVÁLOGATÓK ONLINE VERSENYÉHEZ

A területi előválogató versenyt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi az illetékes területi kamarák közreműködésével, melyre a versenyfelhívás alapján 2024. január 12-23. között online rendszer segítségével kerül sor. Legkésőbb 2024. január 8-ig szükséges mindenkinek aktiválnia magát és a felületet ki kell próbálni, mert ezt követően a rendszerben adatváltoztatásokra nem lesz lehetőség.

Minden online feladatsor azonosító adatok megadásával kezdődik, kérjük erre a versenyzők fokozott figyelmet fordítsanak (kód, név, e-mail cím).

Online területi előválogatóval kapcsolatos információk

A szakmai verseny az MKIK Oktatási portálon (továbbiakban: portál) kerül lebonyolításra: (MKIK Oktatási portál )

  1. A portálon önregisztrációra nincsen lehetőség, bejelentkezni pedig csak aktivált felhasználói fiókkal lehet.
  2. A versenyzők a versenyre történő jelentkezéskor leadott email címmel lesznek a portálra regisztrálva, ezzel fognak tudni bejelentkezni. A portálra történő regisztrációt központilag a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi december 15-ig.
  3. Regisztrációt követően a versenyző email fiókjába érkezni fog egy aktiváló email,, melynek segítségével aktiválni tudja magát a portálon. Az emailben található hivatkozásra kattintva (vagy böngészőbe másolva) megnyílik a portál aktivációs felülete, ahol be kell állítsa a jelszavát, mellyel később a portálra be tud jelentkezni. Ezt a jelszót jegyezze fel magának! Elfelejtett jelszó esetén lehetőség van új jelszót igényelni a portál bejelentkezési képernyőjéről.

Az aktiváló email a kiküldéstől számítva 15 napig érvényes, de kérjük legkésőbb december 22-ig végezze el az aktiválást!

Amennyiben nem végzi el addig, úgy új aktiváló emailt kell küldenünk a versenyzőnek. Ezt írásban kell kérnie a peller.krisztian@mkik.hu címre küldött emaillel. Az emailbe írja bele a nevét és a jelentkezéskor leadott email címét. Egyéb bejelentkezési problémákat is erre az email címre küldött üzenetben lehet jelezni.

A felület használatához alábbi linken talál segédletet:

Segédlet_SZKTV/_OSZTV_2023_2024

Egyelőre belépést követően egy minta kurzus érhető el, mely nagyban hasonlít a leendő versenyszakma kurzusához. Ebben található egy gyakorló feladatsor, mely egy korábbi évi informatikai szakmáé volt. Ez arra hivatott, hogy megismerkedjen a felület használatával. 2024. január második hetében, még a versenyek előtt, már látni fogja a tényleges versenyszakma szerinti kurzust is.

A portálon megtalálható egy gyakorló tesztfeladatsor, melynek segítségével megismerkedhet az előforduló kérdéstípusok viselkedésével. A gyakorló tesztfeladatsor bármennyiszer kitölthető.

Online előválogatók esetében a megtekintés online felületen keresztül történik, az éles feladatsor kitöltése után nem kap a versenyző azonnali visszajelzést a felületen az eredményéről, hanem a versenyt követően várhatóan 2024. február 7-től van lehetőség az online felületre belépve megtekinteni az eredményt és a feladatsort, javítással kapcsolatban észrevétel nem tehető. Esetleges észrevételt a feladatsorok és a megoldások honlapon történő közzétételét követően január végéig lehet jelezni.

 

FONTOS!

Néhány olyan esetről már értesültünk, ahol nem érkezett meg az aktiváló email a versenyzőhöz, mivel a versenyre történő regisztrációkor vagy hibás email cím lett megadva, vagy a levelezőfiók megtelt.

Emiatt kérjük, hogy akik nem kapják meg az aktiváló emailt 2023.december 22-ig, ők bizonyosodjanak meg arról, hogy megfelelő email címmel lettek rögzítve a versenyre, illetve a fiókjukban van e szabad hely e-mailek fogadásához!

Ezt követően lehetőség szerint oktatási intézményenként lehetőség van az aktiváló e-mailek újbóli igénylésére  a peller.krisztian@mkik.hu email címen, melyek 2024. január 5-ig elküldésre kerülnek azoknak, akik jelezték ezen igényüket.


Megnyitott a 2023/2024-es Szakma Kiváló Tanulója Versenyre és Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre online jelentkezési felülete.

Jelentkezési határidő: 2023. december 08.

Regisztrációs felület: https://szakmasztar.mkik.hu/login

Kapcsolódó tartalmak:


Hazai szakmai versenyek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV). A versenyek országos döntőjére Budapesten, az évente megrendezésre kerülő Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor. A rendezvénynek a Hungexpo Vásárközpont ad otthont.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében.

A területi előválogatók lebonyolítását megyénként, a területi kereskedelmi és iparkamarák végzik. A területi előválogatókat válogatók követik. Az országos döntők legjobbjainak látványos versenyét, a bemutatókkal és interaktív tevékenység szigetekkel színesített Szakma Sztár Fesztiválon minden érdeklődő ingyenes részvétel mellett tekintheti meg, próbálhatja ki.

Bővebb információért látogasson el www.szakmasztar.huhonlapra, illetve kövesse a Facebookon @szakmasztarfesztival oldalt.

A versenyekről készült képeket megtekintheti FlickR oldalunkon:

https://www.flickr.com/photos/mkik/collections/72157680232799260/

Általános leírás a SkillsHungary programról

Magyarország az Országos Szakképzési Tanács javaslata, valamint az oktatási miniszter döntése alapján 2006. május 10-től tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től az újonnan megalakult WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek. A két szervezetben 2006 és 2010 között a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal teljes jogú tagként képviselte Magyarországot. A Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között 2010. november 26-án történt megállapodás, valamint a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény értelmében 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a SkillsHungary program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Magyarország a program fenntartásával biztosítja hazánk részvételét két, fiatal szakemberek részére szervezett nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken, amelyen minden jelentős ipari és gazdasági terület képviselteti magát.
A SkillsHungary programmal, valamint a versenyekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.skillshungary.hu weboldalon érhető el.
WorldSkills International – WorldSkills versenyek bővebb információ: https://www.worldskills.org/