keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Zöld fordulat, bővített K+F EKD támogatás, biztosítékcsökkentés

A beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014 (VIII.27.) Korm. rendelet, az ún. „EKD rendelet” módosításával kapcsolatos társadalmi egyeztetés lezárultával, 2023. február 23-án hatályba is lépett módosításokkal a Kormány jelentősen tágította a kapacitásbővítő beruházásokhoz társított megújuló energiatermelés lehetőségeit, valamint kiterjesztette a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban adható támogatásokat is.

A legfontosabb változások:

  • A megújuló energia termelésével, illetve tárolásával kapcsolatos projektek költségei kiegészítő energetikai beruházás címén már elérhetik a teljes beruházási összeg csaknem 50%-át.
  • Induló vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel
  • Ha a megújuló energiát termelő eszköz 500 MW feletti kapacitású, vagy visszwatt védelemmel el nem látott energiatermelő eszközt is magában foglal, már a támogatási kérelemmel egyidejűleg be kell nyújtani a feltételeknek megfelelő műszaki terveket és kivitelezői ajánlatot.
  • A 100 fő feletti középvállalkozások is igényelhetik a K+F alapú EKD támogatást
  • Részben támogathatóvá vált az elsődleges mezőgazdasági termelés is, amennyiben a projekt ezen a területen végrehajtott kutatás-fejlesztésre irányul
  • Az EKD támogatásokhoz szükséges biztosíték mértéke ezentúl a támogatási összeg 100%-a lesz

A PwC Magyarország által készített közlemény ide kattintva érhető el.