keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Vendéglátó üzletek NTAK-regisztrációja

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény alapján folytatódik a turisztikai szektor digitalizációja, amely minden hazai vendéglátó üzletet érint.

A szálláshelyek után a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK). Az NTAK egy olyan digitális rendszer, amelybe a turisztikai szolgáltatók ‒ vagyis a szálláshely-szolgáltatók, a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői ‒ jogszabályi elrendelés alapján, szoftverrel, automatizált módon szolgáltatnak statisztikai adatokat minden nap, minden tranzakció után. Az NTAK-ba beküldött statisztikai adatok alapján pontosan mérhetővé válik egy adott település, turisztikai térség vagy akár a teljes szektor teljesítménye. Az NTAK a jogszabályi előírásoknak megfelelően kizárólag statisztikai adatokat tartalmaz. Az NTAK jogszabály által kijelölt üzemeltetője a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az NTAK-ba minden magyarországi vendéglátó üzlet regisztrál. Vendéglátó üzletet csak a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm.rendeletben meghatározott üzlettípus szerint lehet regisztrálni. E rendelet 4. mellékletében meghatározott vendéglátó üzlettípusok azok, ahol a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 30. pontja szerinti vendéglátás tevékenységet folytatnak.

NTAK-ba regisztráló vendéglátó üzletek:
• étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
• italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
• zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
• munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás;
• gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés;
• alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
• mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet alapján az NTAK felé adatszolgáltatásra az a vendéglátó üzlet kötelezett, amely nyugtaadási kötelezettségének a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) rendelet alapján köteles eleget tenni. A vendéglátó üzletek az adatszolgáltatást az NTAK felé 2023. július 1-jén kezdik el. A statisztikai adatok gyűjtése a valós forgalmi adatok visszamutatása mellett olyan átfogó riportok lekérdezésére is lehetőséget ad, amely minden vendéglátó üzlet üzemeltetőjének további hasznos információkkal szolgál majd. Az MTÜ kiemelt célja, hogy az NTAK-ban rendelkezésre álló adatokból, a szakmai szervezetekkel közösen meghatározott szempontok alapján – a szálláshelyeknél a már működő NTAK iránytű mintáját követve – létrejöjjön egy olyan kimutatási és riportrendszer, amelyhez minden regisztrált szolgáltató hozzáfér. Ezek az NTAK riportok egyedülálló képet nyújtanak majd a szolgáltatóknak a saját, valamint a települési és térségi vendéglátás-szektor teljesítményéről. Így nem csak segítenek megérteni a piaci folyamatokat, hanem hozzájárulnak az egyes szolgáltatók üzleti tevékenységének tervezhetőségéhez, a folyamatok optimalizálásához is.

Ilyen riportrendszer működik már a szálláshely-szolgáltatók számára NTAK-profiljukban, NTAK Iránytű néven. Az NTAK adatszolgáltatók körének bővülésével olyan egyedülálló kimutatások is elérhetővé válnak majd a felhasználók számára, amelyben a szálláshely, a vendéglátó és a turisztikai attrakciók adatai helyi, térségi, megyei vagy akár országos szinten is kombináltan lekérdezhetők, egymással összevethetők lesznek.

A regisztrációról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon. Regisztrálni kizárólag online lehet. Ha a regisztrációval kapcsolatban kérdése merül fel, keresse az ügyfélszolgálatot a 06-1-550-1855-as telefonszámon a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt a turisztika@1818.hu címre.