keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Parlamenti Beszámoló – Gazdasági Versenyhivatal

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága 2023. április 4-én elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal beszámolóját az elmúlt év tevékenységéről és eredményeiről.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022-ben összesen 2 milliárd forint fogyasztói jóvátételt ért el a vállalkozásoknál, valamint mintegy 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki. A nemzeti versenyhatóság tavaly 101 vállalkozást vont eljárás alá, ebből 57-et bírságolt meg, amelyek közül csupán 5 élt a jogorvoslat lehetőségével, ami a GVH új, együttműködésre törekvő, munkahelyeket megmentő stratégiájának eredménye.

A GVH kartellekkel szembeni, határozott fellépése 2022-ben is folytatódott: a hatóság a versenyfelügyeleti bírságok 80%-át versenykorlátozó megállapodások miatt szabta ki. A hatóság emellett ismételten elemezte a versenyt védő tevékenységének hatásait. Az óvatos kalkuláció alapján az elmúlt öt évben feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása összesen 55 milliárd 412 millió forintos hasznot hozott Magyarország polgárainak, mely összeg nem tartalmazza a fogyasztóvédelem területén hajtott jóléti hasznot.

A nemzeti versenyhatóság célja 2023-ban is a magyar emberek védelme és a jogkövetésre törekvő vállalkozások segítése. A GVH kiemelt feladatának tekinti a magyar családok jogvédelmének biztosítását, a családokat érintő fogyasztóvédelmi fellépés erősítését. Emellett a GVH aktívan kiveszi a részét az infláció letöréséből azért, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen Magyarországon.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022. évről szóló beszámolója elektronikus formában a https://gvh.hu/gvh/orszaggyulesi_beszamolok oldalon érhető el.