keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Nyolcmilliárd forint támogatás kkv-k részére

8 milliárd forintos vállalkozásfejlesztési programot indít az IFKA, mely a KKV szektor megerősítését és versenyképességük fokozását célozza.

A döntés értelmében a kormány 8 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával bízta meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alatt álló IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (IFKA).

A forrást a 2021-2027-es programozási időszakban a GINOP Plusz biztosítja, melynek felhasználásához a kormányzati KKV stratégia három főbb feladatot határoz meg az IFKA számára:

  • a hazai beszállító vállalatok fejlesztését,
  • a vállalkozások ESG (környezeti, szociális és irányítási) szempontú felkészítését,
  • valamint energiahatékonyságot célzó fejlesztéseik előkészítését.

Külön figyelmet fordítanak arra, hogy a szolgáltatások elérjék a hátrányos helyzetű térségek vállalkozóit, valamint a speciális vállalkozói csoportokat, és minél több információhoz jussanak a fejlesztési lehetőségekről.

A GFM szakmai iránymutatása mellett az IFKA ügynökségi feladatai közé tartozik a pályázói szakmai támogatói rendszerek, szemléletformáló programok, a vállalkozói együttműködések ösztönzése érdekében a virtuális piacterek, kataszterek működtetése, cégdiagnosztika, fejlesztési tervek elkészítése, üzleti partnerkeresés, klaszterekkel való együttműködés, képzési, mentorálási szolgáltatások nyújtása és a generációváltás elősegítése.

Az IFKA a hazai gazdaságfejlesztési ökoszisztéma szereplőivel szoros együttműködésben hajtja végre feladatait, ennek érdekében 2023 júniusában már két stratégiai együttműködési megállapodást is kötött, illetve partnerségre lépett a KAVOSZ Zrt.-vel (KAVOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ).

 

Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium