keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Környezetvédelmi Szakmai Nap

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023.  április 13–án környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási előadásokkal kapcsolatos rendezvényt szervezett a téma iránt érdeklődők  számára.

Elsőként Beke Magdolna, a ZVKH  Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályának környezetvédelmi szakügyintézője tartotta meg előadását az OKIR rendszer levegőtisztasági vonatkozásairól. Kitért arra is, hogy milyen technikai feltételeknek kell megfelelni, hogy kell a rendszert és a rendszerhez tartozó felületeket kezelni. Beszélt a leggyakoribb hibákról, majd az OKIR rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta.

Ambrus Szabina, a ZVKH  Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályának hulladékgazdálkodási szakügyintézője a hulladékkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséről beszélt. Kifejtette, hogy az adatszolgáltatást milyen módon kell elvégezni, melyek a leggyakoribb hibák, és mi ezekre a megoldás. Ezek után bemutatta a rendszerben megtalálható új funkciókat is.

Papp Róbert, a Zöldműhely Bt ügyvezetője az EPR, azaz a kiterjesztett gyártói felelősség szabályairól tartott prezentációt. Bemutatta az ide vonatkozó jogszabályok július elsejével életbe lépő lehetséges változtatásait. Elmondta, hogy ” A legjobb hulladék az, ami meg sem keletkezik.”.

Az EPR rendszerrel kapcsolatban felvilágosítást adott:

  • a rendszer jelentőségről,
  • a forgalmazók/gyártók/importőrök felelősségéről,
  • gyártói felelősség keletkezéséről,
  • a kiterjesztett gyártói felelősségi díjról,
  • arról, hogy milyen termékkörök vannak a rendszernek alárendelve,
  • a rendszerben történő adminisztrációról.

A résztvevő vállalkozók azért várták a vonatkozó törvény változásainak pontos részleteit, hogy a július elseje utáni időszakra időben és érdemben fel tudjanak készülni.