keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Karbonvám – Felkészülés az első, januári adatszolgáltatásra – workshop

2023. október 1-jétől már alkalmazni kell a karbonvám (CBAM) rendelet egyes részeit. Ettől az időponttól kezdődően egy rendszeres, negyedéves jelentéstételi kötelezettség áll fenn az érintett cégeknek.

Az első adatszolgáltatási kötelezettség határideje 2024. január 31. A jogszabály értelmében az EU-ban importált CBAM rendelet hatálya alá tartozó termékekről (pl.: egyes vas- és acél, illetve alumínium áruk) különböző – többek között a gyártással is összefüggő – információkat kell megadni.

Ez a szabályozás azokat a vállalkozásokat érinti, akik EU-n kívülről importálnak termékeket. Ezek a termékek: vas és acélipari termékek, alumínium termékek, műtrágya, cement, villamosenergia, hidrogén. Így a fémfeldolgozást végzők, a gép, gépi berendezést vagy járművet gyártók, elektrotechnika termékek előállítói, ha importálnak, akkor érintettek a kötelezettségben. Amennyiben ön olyan terméket gyárt, forgalmaz, amelyhez vas, acél, cement vagy alumínium termékeket importál, mindenképpen érintett!

A témával kapcsolatban workshop kerül megszervezésre panelbeszélgetéssel, hogy pontosan mely importált termékekre, kinek, meddig, milyen adattartamú jelentést kell tennie az Európai Bizottság felé. 2024. január 16-án, kedden 9.00 órától a Gazdaság Házában hibrid formában.

Előadó és moderátor: Dr. Sábián Zsolt Ghibli Szállítmányozási Kft., vámszakmai igazgatóhelyettes

Tematika: A rendezvény bevezető előadással kezdődik az aktuális és új információkkal,  majd az eddigi tapasztalatokról, jó gyakorlatokról, nehézségekről, praktikákról lesz szó panelbeszélgetés keretében.

Érintett témakörök: Milyen árukörökre vonatkozik a rendelet

  • Jelentéstétel időpontja
  • Jelentéstételre kötelezett személyi kör, jelentés adattartalma, formai követelmények
  • Jelentéstétel módja, jelentés módosítása
    • A jelentés összeállításához szükséges lépések
    • 2023/1773 végrehajtási rendelet IV. melléklet: beszállítók felé megfogalmazandó kérések

Panelbeszélgetésre felkért előadók:   Szőkéné Fülöp Eszter trade compliance manager, ARCONIC Kft.
Purmann Ildikó logisztikai vezető, VIDEOTON EAS Kft.

A programon való részvétel térítésmentes, feltétele az előzetes jelentkezés online ezen a linken.