keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Fontos változás a munkajogban!

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023. február 24.–én Doszpothné dr. Hodosi Eszter Zalaegerszegi Törvényszék bírójának előadásában „MUNKAJOGI VÁLTOZÁSOK 2023” címmel konzultációval egybekötött ingyenes rendezvényt szervezett a munkáltatóknak, és a téma iránt érdeklődők számára.

Helyszínként a Zala Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara Deák terme szolgált.

Az előadás közönsége leginkább gyakorlati szakemberekből állt, akik kíváncsiak voltak a törvényi változásokra, és azok gyakorlati jogértelmezésére.

Újdonságként jelent meg az idei évtől az apasági és a szülői szabadság, ami eddig nem szerepelt a munka törvénykönyvében. A bírónő kifejtette, hogy a munka törvénykönyve eddig nem tartalmazta a joggal való visszaélés bizonyítási szabályait.

Előadásában megemlítette a legfontosabb változásokat az alábbi témákban:

–          joggal való visszaélés,

–          határidőszámítás,

–          időtartatam számítás,

–          munkaszerződések tartalmi változásai,

–          munkáltató tájékoztatás,

–          utasítás teljesítésének megtagadása,

–          mentesség a munkavégzési kötelezettség alól,

–          munkavállalói kérelmek,

–          felmondási tilalmak,

–          munkaidő, szabadság és pihenőidő,

–          fiatal munkavállalókkal kapcsolatos szabályozás,

–          bérfizetés módja,

–          köztulajdonban álló munkáltatók szabályozása.

Az előadás interaktív formában folyt. Egy-egy téma előadása kérdezz-felelekkel végződött, ahol a résztvevők a gyakorlati kérdéseikre kapták meg a választ. Külön ki kell emelni a szakértő hallgatóságot, akik a legkülönfélébb szakmai kérdéseiket vitatták meg a bírónővel. Számos kérdésben egymásnak segítséget nyújtva adták át a saját  gyakorlati megoldásaikat. Aki kitartó volt és a végéig maradt, annak lehetősége adódott személyes konzultációra Doszpothné dr. Hodosi Eszterrel.

Akik éltek a lehetőséggel, hogy első kézből kapjanak információt a változásokról, azok sok hasznos tanáccsal és friss tudással gazdagabban távozhattak.