keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Felejthetetlen élményeket gyűjtöttek a résztvevők az Informatikai Pályaválasztási Napon

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara az Interreg Szlovénia-Magyarország 2021-2027 Program keretében megvalósuló Right Skills 4U (SIHU00006) projekt keretében Informatikai Pályaválasztási Napot szervezett. A rendezvény középpontjában a megfelelő szakmaválasztás, az informatikai szakmákhoz szükséges és elengedhetetlen készségek bemutatása állt.

Az Informatikai Pályaválasztási Napon résztvevők interaktív, készségfejlesztő állomásokon megismerhették az informatikai ágazathoz kapcsolódó szakmákat, a hozzájuk szükséges képességeket és készségeket. Az interaktív foglalkozások keretében a diákok próbára tehették magukat, vagy akár elsajátíthattak új képességeket. Ezáltal jobb betekintést nyertek a szakma rejtelmeibe, illetve lehetőségük nyílt saját képességeik megismerésére is.

Az állomásokon VR szemüvegen keresztül találkozhattak a kiterjesztett és virtuális valósággal, megismerkedhettek a programozással, a robotikával, tájékozódhattak az informatika jövőbeni irányairól.

Az Informatikai Pályaválasztási Napon a magyar diákok mellett, Muraszombatból érkezett 7-8-9. osztályos diákok is részt vettek, és közösen oldottak meg különböző feladatokat.

A  pályaorientációs programrészben 155 diák érkezett szülőkkel vagy pedagógus kísérettel.

Az Informatikai Pályaválasztási Nap keretében került megszervezésre a FIRST LEGO League verseny pilot jelleggel.

A LEGO versenyre nyolc csapat  februártól készült a megmérettetésre. A 9-16 éves korosztály számára megrendezett baráti versengésen a feladat a LEGO robot építése és programozása volt.  A versenyzők így elmélyedhetnek a kutatásban, a problémamegoldásban és a különböző mérnöki területeken egyaránt.

A robotverseny során a cél, hogy minél több pontot szerezzenek a csapatok. Legalább ilyen fontos, hogy csapatként együtt tudjanak dolgozni, illetve hogy csapatként magabiztos szakértőkké váljanak a technikai problémák megoldásában és közben remekül szórakozzanak. Minden csapat egy robotot épített LEGO-elemekből és LEGO technológiák felhasználásával. Ezt a robotot programozták, hogy önmagától megoldjon egy sor feladatot a 2,5 perces robotversenyen, és pontokat gyűjtsön. A robot az indítási területről indult, és a csapat által meghatározott sorrendben próbálta teljesíteni a feladatokat, majd visszatért a bázisra, ebben a feladatban bírók értékelték a munkát. A versenypálya témaköre a SUPERPOWERED, ahol is energiaegységeket kellett a robottal a pályán gyűjteni különböző forrásokból pl.: szélerőmű, vízerőmű és el kellett juttatni az energiatárolók vagy a fogyasztók felé.

A másik fontos elem a zsűriszobában zajló esemény volt, ahol a robotdizájn feladatrész keretében stratégiájukat, tervezésüket és fejlesztésüket prezentáció keretében mutatták be a csapatok, itt a négy tagú zsűri értékelte a programozás és bemutatóval összefüggően az alapértékeket (felfedezés, innováció, hatás, befogadás, csapatmunka, szórakozás) is.

A verseny eredménye:

Csapat neve Versenyző intézmény neve Eredmények
Gyenesi Lego Légió Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Legjobb csapat kategória  I. helyezés; Robotfutam  I. helyezett; Alapértékek II. helyezés; Robotkonstrukció II. helyezés
A LEGO Asztal Lovagjai Zalaszentbalázsi Petőfi Sándor Általános Iskola Robotkonstrukció III. helyezés
Bolyai LEGO Team Zrínyi Mikós-Bolyai János Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola Bolyai János Tagintézménye Legjobb robotkonstrukció kategória  I. helyezés; Legjobb csapat kategória  II. helyezés
RoBitok Zalaegerszegi Öveges József Általános Iskola Alapértékek III. helyezett; Áttörés különdíj
Lec#Go Zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola Motivált külön díj
Muramenti Legósok Muraszemenyei Általános Iskola Alapértékek I. helyezett
BRICKS Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Legmagasabb torony különdíj; Legjobb csapatvezető serleg; Robotfutam  II. helyezett
KiberKockák Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum Robotfutam III. helyezett;

Gratulálunk a csapatoknak a szép eredményekért!

Galéria: First Lego League

Galéria: Informatikai Pályaválasztási Nap