keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Európai Kőfaragó Fesztivál Budapesten

 

A fesztivál helyszíne a 120 éves Országház előtti Duna-parti sétány id. Antall József rakpart., ahol elődeink az építkezés során faragták a Parlament köveit.

Fővédnök: Lázár János miniszter (Építési és Közlekedési Minisztérium)

A rendezvény főtámogatója: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

A fesztiválra 15 nemzet 135 versenyzője nevezett. Versenyzőknek tanuló, segéd és mester kategóriában kell elkészíteni az alkotásokat saját hozott kézi szerszámokkal, egy 40 x 40 x 20 cm-es Fertőrákosi homokkőbe. Megadott kötelező téma: a Parlament épületének díszítőkő elemei, szobrai, ornamentikái. Az elkészült műveket egy nemzetközi zsűri értékeli.

A fesztivál frekventált helyen történő megrendezésével elsődleges cél, hogy felhívják a figyelmet a kőfaragó szakma jelentőségére, a szakmai utánpótlás fontosságára. Egyik legfontosabb feladatként tekintik, hogy rendezvényen is népszerűsítsék a szakmát a fiatalok körében. Ezért egy külön erre a célra biztosított sátorban folyamatosan lehetőséget biztosítanak a látogatók számára, hogy kipróbálhassák a kőfaragást.

 

Fesztivál program levezetője: Kucsera László – ügyvezető (Gránit Depo Hungary Kft.)

Időpont: 2024. 05. 25-26.

Helyszín: az Országház előtti sétány id. Antall József rakpart

A fesztiválon az Országház kőfaragó munkáinak ihletésére készült alkotások árverésre kerülnek. Bővebb információ a programról és fesztiválról itt elérhető.

A rendezvényen történő részvétel ingyenes.