keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Építésügyi konzultáció a kamarában

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakmai Nap előadás-sorozatának legújabb témája az építésügy volt.

A 2024. március 06-án megtartott szakmai napon a Zala Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi, Örökségvédelmi, Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Főosztály munkatársainak előadásait hallgathatták meg a résztvevők.
Elsőként Márkus Tamás főosztályvezető ismertette a 2020. március 1. napjától hatályba lépett változásokat, melyek következtében az elsőfokú építésügyi hatósági feladatok a jegyzőktől a kormányhivatalhoz kerültek át. A jogszabályváltozásnak köszönhetően megszűntek az építésügyi hatóságok közötti hatásköri átfedések, az eljárások egyfokúvá váltak. A szakember a jogorvoslati lehetőségekben történt fontos változásra is felhívta a figyelmet, ugyanis 2020. márciusától az építésügyi hatóság döntéseivel szemben már csak közigazgatási peres eljárást lehet indítani.
A főosztályvezető előadásában kitért az építésfelügyeleti hatósági ellenőrzések szempontrendszereire, valamint a hatósági ellenőrzésekre és az azok során alkalmazható szankciós lehetőségekre is.

Prezentációját követően a megjelentek először Hermann Vilmos építésfelügyelőtől tudhatták meg az épületenergetikai követelmények változásait, majd Husz Péter építésfelügyelő osztotta meg az építőipari kivitelezések ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait.

A nap zárásaként lehetőség volt az előadókhoz kérdéseket intézni, így egy rövid szakmai beszélgetésre is sor került.