keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

DÁP-Digitális Állampolgárság Program

A Deregulációs Kerekasztal a tavalyi évben napirendjére tűzte a Digitális Állampolgárság Programot és támogatta annak megvalósítását. Ennek köszönhetően elérhetővé vált a Digitális Állampolgárság Programot (DÁP) közérthető formában bemutató weboldal, mely ismerteti a DÁP mobilapplikáció induló funkcióit, a várható fejlesztéseket, továbbá tájékoztatást nyújt arról is, hogyan és milyen feltételekkel működik majd a regisztráció.

A DÁP mobilalkalmazás a Digitális Állampolgárság Program kulcsa, mely 2024. május 18-tól letölthető az App Store-ból, valamint a Google Play áruházból.

2024. május 21-től indul a Digitális Állampolgárság regisztráció: 

  • online, a mobiltelefonnal; vagy
  • személyesen, bármelyik kormányablakban. (Az első időszakban csak a kormányablakokban lehet regisztrálni.)

A tervezett szolgáltatások az alábbiak szerint válnak elérhetővé:

2024. szeptember Személyazonosság igazolása, QR-kódos bejelentkezés állami weboldalakra és alkalmazásokra,      Digitális aláírás, Erkölcsi bizonyítvány igénylése, Időpont foglalás kormányablakba
2025. III. negyedév QR-kódos bejelentkezés piaci szolgáltatóknál, Elektronikus aláírás piaci szolgáltatóknál
2025. IV. negyedév Gépjármű adás-vétel, Fizikai okmányok kiváltása (pilot), Jogosultság igazolása piaci szolgáltatóknál
2026. ePosta, eFizetés, Közigazgatást érintő legfontosabb ügyek digitalizálása

 

Az állami weboldalak – a magyarorszag.hu vagy az eeszt.gov.hu – és alkalmazások továbbra is megmaradnak a megszokott személyes vagy online ügyintézési lehetőségekkel együtt. A digitális erkölcsi bizonyítvány lesz Magyarország első digitális okmánya, melyet az állampolgárok egy gombnyomással igényelhetnek.

Bővebb információ a programról és az online ügyintézés lehetőségeiről az állami weboldalakon és az alkalmazásokban érhető el.