keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Az új panasztörvény – tájékoztató előadás vállalkozásoknak

2023.07.25-i hatállyal bevezetésre került a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023.évi XXV. törvény, mely a magán és közszférában tevékenykedő vállalkozások ill. állami és közszolgálati szervek számára visszaélés-bejelentési rendszer kialakítását, valamint működtetését írja elő.

Komoly feladatokat hárít a munkáltatókra a 2023. július 25-én hatályba lépett Panasztörvény. A rendelkezés a munkáltatók széles körét kötelezi egy belső rendszer kialakítására, amelyen be lehet jelenteni a tapasztalt jogellenesnek vélt tevékenységeket, illetve a kifogásolható magatartásokat. Ez a visszaélés-bejelentő rendszer bevezetése számos részfeladatot foglal magába: belső szervezési, jogi, informatikai, valamint tájékoztatási, oktatási feladatokat is. 

A kihirdetéstől számított rövid határidők miatt, javasolt minél hamarabb a fenti szabályok kialakítására való felkészülés.

Kiket érint a törvény és mikortól?

– 250 fő feletti foglalkoztatottal rendelkező vállalkozásokat 2023. július 24-től

– 50 és 249 fő közötti alkalmazotti létszámú vállalkozásoknál a rendszer kiépítésének határideje: 2023. december 17. A kkv-k közösen is üzemeltethetnek belső visszaélésbejelentő rendszert, a többieknek azonban saját erre szolgáló bejelentő felületre, saját eljárási szabályzatra, saját szervezeti egységre vagy kiszervezett megbízottra (külső szervezetre vagy bejelentővédelmi ügyvédre) van szüksége.

– 2025. január 1. napjától a szabályozás kiterjed a legalább 50 főt foglalkoztató önkormányzati szervekre, valamint a 10 000 főnél több lakosú települések helyi önkormányzataira.

– Tevékenység szerint érintettek: Adótanácsadók, könyvelők, könyvvizsgálók, ügyvédek, pénzügyi szolgáltatók, biztosítási alkuszok, hitelintézetek, postai szolgáltatók, letétkezelők, pénzváltók, székhelyszolgáltatók, ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végzők.

 

Helyszín:       Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara – 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. – tetőtér

Időpont:         2023. szeptember 28. (csütörtök) 13.00 – 15.00 óra között

 

Előadók:          

  • dr. Szabó Péter, adatvédelmi szakjogász – Adatbiztonság Bt.
  • dr. Szalár Edina, rendszerszervezési osztályvezető – Zalaszám Kft.

Témakörök:   az új panasztörvény bevezetéséhez kapcsolódó vállalkozói kötelezettségek, visszaélés-bejelentő rendszer gyakorlati bemutatása

 

A tájékoztató előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni 2023. szeptember 27-ig lehet.