keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Ausztrál, brit, amerikai érdekszövetség a globális küzdőtéren – Miért fontos figyelnünk az indiai-csendes-óceáni térségre?

A zalaegerszegi Mathias Corvinus Collegium 2023. június 20-án (kedd) 17.00 órai kezdettel „Ausztrál, brit, amerikai érdekszövetség a globális küzdőtéren – Miért fontos figyelnünk az indiai-csendes-óceáni térségre?” címmel előadást tart.

Az Egyesült Államok és Kína között kibontakozó új hidegháborúban a gazdasági vetélkedés mára nyíltan ideológiai rivalizációval párosul. Megkezdődött a nyugati- és a keleti-központú világ határainak kijelölése, amely kihat a globális gazdasági és politikai kapcsolatokra, együttműködésekre is. A formálódó új világrendben felértékelődhet a földrajzi régiók, különösen az indiai-csendes-óceáni térség politikai, gazdasági és védelempolitikai együttműködése, ami a globális küzdőtéren erősítheti egyes államok közös érdekérvényesítését, akár más államok kárára is.

2021. szeptember közepén az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália bejelentette az AUKUS háromoldalú biztonsági szerződés aláírását. A védelmi szerződés – ami csúcstechnológiához juttatja Ausztráliát – nyíltan Kína regionális térnyerését hivatott megakadályozni. Az előadás az angolszász államok együttműködésének történetét, az AUKUS megalakulását és lehetőségeit tekinti át az indiai-csendes-óceáni térség viszonyainak, valamint Kína és az Egyesült Államok törekvéseinek tükrében.

Időpont: 2023. június 20. (kedd) 17:00 óra

Helyszín: Tudomány és Technika Háza (8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. ) I. emelet

Előadó: Dr. Szeghő Patrik, zentai születésű történész, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója, a délszláv területek szakértője

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!