keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Kormány 2024–2030-as versenyképességi stratégiája

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (NGM) és Fábián Gerely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár bemutatták a kormány az új versenyképességi startégiáját.

A stratégia részleteit a 2024. április 9-10.-i kétnapos konferencia keretében fogják ismertetni.  Azonban tárcavezető kiemelte, hogy cél a továbbiakban is az uniós fejlettség 90 százalékának elérése 2030-ig. Hangsúlyozta továbbá, hogy jelentős szerepe van a vállaltoknak abban, hogy javaslataikkal elősegítség a gazdaság fejlődédét és a célok elérését. Ezáltal konkrét intézkedésre van szükség, ami kapcsán 1243 piaci szereplő véleményét kérte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium 6 ágazatban: járműipar, élelmiszeripar, egészségipar, vegyi, acél- és műanyagipar, információs és kommunikációs technológia, kreatívipar. Ezen szektorok segítségével összesen 41 összefogó szakmai javaslat fogalmazódott meg. Ebből kiindulva elmondható, hogy az új versenyképességi stratégia az egyben a vállalatok stratégiája, amelyet az ő javaslataik alapján fogadott el a Kormány.

A stratégia négy pillérből áll:

  1. patriotizmus (hazai beszállítók fejlesztése, továbbá a nemzeti bajnokok kinevelése),
  2. technológiai átállás,
  3. fenntarthatóság, ami makrokörnyezetet is jelent,
  4. ellátásbiztonság nemcsak az energetikában, hanem a beszállítói láncban is.

Pillérek fontossága kapcsán kiemelt cél a hazai beszállítók fejlesztése, a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység erősítése és szorosabb kapcsolat kialakítása a vállalatokkal, végezetül pedig a nemzeti bajnokok kinevelése. Mindezeket figyelembe véve Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy cél a továbbiakban is a foglalkoztatási ráta növekedése, hogy elérje a 85 százalékot, a GDP arányos beruházási ráta pedig a 30 százalékot, amelyből a vállalati beruházások adnak 20 százalékpontot. Az exportpiacaink növekedése, lendületbe hozása is kiemelkedő szerepet játszik olvasható az alábbi anyagban is.  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240325/nagy-marton-finomhangolasra-van-szukseg-a-magyar-gazdasagban-676695

A versenyképességi stratégiát bemutató sajtótájékoztató prezentációja pedig az NGM Linkedin oldalán található.