keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Horizont 2020 értékelése azt mutatja, hogy az uniós kutatásba és innovációba történő beruházások nagyban megtérülnek

2014 és 2020 közötti, közel 80 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező „Horizont 2020” kutatási és innovációs program jelentős mértékben hozzájárult a tudásban és az innovációban gyökerező uniós társadalom és gazdaság kiépítéséhez, és az európaiak hasznára vált, ami messze meghaladja azt, amit nemzeti vagy regionális szinten el lehetett volna érni.

A Covid19-járványra, az ebolajárványra és a Zika-járványra való gyors reagálás lehetővé tétele és az éghajlattudományhoz való határozott hozzájárulás csupán néhány példája a Horizont 2020 kézzelfogható hatásának. A programhoz kapcsolódó minden egyes euró végső soron öt euró haszonnal jár majd az uniós polgárok számára 2040-ig, ami bizonyítja, hogy az európai társadalom számára a kutatásba és innovációba történő beruházások magas ár-érték arányt képviselnek. Ezek a „Horizont 2020” keretprogram ma közzétett utólagos értékelésének legfontosabb következtetései.

Változást hozzunk az emberek számára

A „Horizont 2020” keretprogram hét év alatt több mint 35000 projektet finanszírozott, 177 országból több mint egymillió egyéni pályázat érkezett. A program döntő szerepet játszott az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és költségvetésének 64,4%-át fordították a fenntartható fejlődésre. A Horizont 2020 elődjével, a hetedik keretprogrammal együtt a világ második legnagyobb éghajlattudományi szolgáltatója.

A program különböző területeken – például az új hidrogénüzemű szállításokat, az mRNS-vakcinákat, a fotonikát, valamint a mikro- és nanoelektronikát – finanszírozott konkrét megoldásokat. A Horizont 2020 keretében nyújtott finanszírozás közel 4000 szabadalmat és védjegyet eredményezett. Az Európai Innovációs Tanács kiállt amellett, hogy példa nélküli támogatást nyújt a potenciálisan úttörő technológiai innovációknak és a mélytechnológiai vállalatoknak.

A „Horizont 2020” keretprogram figyelemreméltó 20%-os további növekedést generált a foglalkoztatásban, valamint 30%-kal növelte a részt vevő vállalkozások forgalmát és összes eszközállományát azokhoz képest, amelyek a kiváló minőségű pályázatok ellenére sikertelenek voltak. Hosszú távon a program a becslések szerint átlagosan évi 15,9 milliárd EUR-val növeli az EU GDP-jét, ami a 2014–2040 közötti időszakban összesen 429 milliárd EUR-t tesz ki.

A „Horizont 2020” keretprogramból finanszírozott tudósok több mint 276,000 lektorált publikációhoz járultak hozzá. A Horizont 2020 33 Nobel-díjast is támogatott. A Horizont 2020 kulcsfontosságú szerepet játszott a kutatók készségeinek és tudásának diverzifikálásában és fejlesztésében is. A Horizont 2020 közel 50,000 kutató mobilitását támogatta ágazatok és országok között. Emellett a program lehetővé tette az EU számára, hogy európai és globális szinten is fejlessze és korszerűsítse a nagyszabású kutatási infrastruktúrát: több mint 24,000 kutató és szervezet fért hozzá ezekhez az infrastruktúrákhoz, bővítve az együttműködésen alapuló munka és a tudományos fejlődés lehetőségeit.

Tanulságok

Az értékelés a következő, fejlesztésre szoruló területeket azonosította:

  • szélesebb körű részvétel,
  • az adminisztratív terhek további egyszerűsítése és csökkentése,
  • az eredmények terjesztésének, hasznosításának és alkalmazásának megerősítése,
  • a nők részvételének támogatása és
  • a szinergiák fokozása más uniós, nemzeti és regionális szintű kezdeményezésekkel.

A „Horizont 2020” keretprogram végső értékelésének meglátásai és főbb következtetései nemcsak a Horizont Európa folyamatban lévő végrehajtásának alakításában, hanem a jövőbeli kutatási és innovációs kezdeményezésekre vonatkozó szakpolitika-fejlesztés befolyásolásában is döntő szerepet fognak játszani. Ez biztosítja, hogy a levont tanulságokat hatékonyan beépítsék a jelenlegi és jövőbeli programokba, növelve azok hatékonyságát, relevanciáját és az európai polgárokra gyakorolt hatását.

Háttér

AHorizont 2020 az Európai Unió nyolcadik kutatás- és innovációfinanszírozási programja volt, amely 2014 és 2020 között működött, közel 80 milliárd eurós költségvetéssel. A „Horizont 2020” keretprogram célja a gazdasági növekedés ösztönzése, a munkahelyteremtés, a kutatási és innovációs együttműködés előmozdítása, a kiváló tudományos és ipari vezető szerep támogatása, valamint az európai társadalmi kihívások kezelése volt.

A végső értékelés széles körű, a projekt kedvezményezettjeivel, a nemzeti hatóságokkal és a végrehajtó szervekkel folytatott több mint 1000 interjún, valamint a sikeres és sikertelen résztvevők körében végzett felméréseken alapul, amelyek kiterjedt mennyiségi és minőségi elemzéseket ötvöznek, és egy széles körű, közel 2000 választ tartalmazó nyilvános konzultációra épülnek.

Bővebb információ

Szolgálati munkadokumentum

A Bizottság jelentése a „Horizont 2020” keretprogram végső értékeléséről

A „Horizont 2020” keretprogram végső értékelésének 1–6. melléklete

A „Horizont 2020” keretprogram végső értékelésének összefoglalója