A Gazdasági Versenyhivatal lezárta a tartós (konzerv- és fagyasztott) élelmiszerek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatát, a társadalmi konzultációt követően pedig közzétette honlapján az erről szóló jelentését.
A jelentés javaslatai erősítik az élelmiszerek hazai alapanyag-előállításának, gyártásának és kereskedelmének piaci versenyét, így hozzájárulnak az élelmiszerárak csökkenéséhez, amelyet a július elsején indult Árfigyelő rendszer is elősegít.
A GVH szakértői feltárták azt is, hogy a kiskereskedők 2022-ben magasabb nyereséget realizáltak a vizsgált tartós élelmiszereken, mint a tejtermékeknél (ez utóbbit termékcsoportot a GVH párhuzamosan vizsgálta). A jelentésben kiválasztott tartós élelmiszerek esetében 25–35% között mozgott a kiskereskedők bruttó árrése 2022-ben, ami jelentősnek tekinthető. Találtak olyan termékeket (p. gyorsfagyasztott zöldborsó vagy morzsolt csemegekukorica), amelyek esetén a bruttó árrésbe épített átlagos nyereséget megháromszorozták.
A gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentése a hatóság honlapján ide kattintva érhető el.
Forrás: GVH