A turizmus versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indítását jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke. A vidéki vendéglátóhelyek, továbbá Tourinformok és cigányzenészek 15 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak. A támogatás célja a versenyképesség erősítése és a szolgáltatások minőségének javítása, valamint a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése.
Nagy Márton bejelentése szerint az új támogatási program három eleme:
- A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslatára a vidéki vendéglátóipari vállalkozások fejlesztésének segítése 13 milliárd forint keretösszeggel.
- Tourinform irodák infrastruktúrájának korszerűsítése és szolgáltatásbővítése 1 milliárd forintból.
- A kávéházi cigányzene megőrzése, népszerűsítése 1 milliárd forintból.
Az MTÜ elnöke elmondta, hogy a 13 milliárd forintos keretösszegű támogatásra a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások pályázhatnak fejlesztéseik finanszírozására, a korszerű konyhatechnológiáktól és eszközök beszerzésétől az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig. Az egységenként igényelhető 1 millió forint értékű támogatásra minden, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely – a gyorséttermek, mozgó vendéglátóhelyek üzemeltetői, továbbá rendezvény- és munkahelyi étkeztetők kivételével – pályázhat, amely legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezik, és regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). A vállalkozásokhoz, a pályázat lebonyolítása egyszerűsített keretek között zajlik, a jelentkezést az NTAK online rendszeréből indíthatják majd a pályázók.
Az 1 milliárd forint keretösszegű pályázat a Tourinform irodák infrastrukturális felújítását, eszközbeszerzését, szolgáltatásbővítését segíti. A pályázati forrásból cigánymuzsikusok négy hónapon át történő foglalkoztatása finanszírozható a vendéglátóhelyeken – ezzel a kormány lényegében átvállalja az élőzene árát. A támogatás feltétele, hogy hetente négy nap, 3 órás időtartamban muzsikáljanak az étteremben.
A turizmus.com kapcsolódó híre ide kattintva olvasható.