keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Figyelem! – Változások 2022. január 1-től a szakképzésben

2021. december 28-i Magyar Közlönyben jelent meg az egyes kormányrendeleteknek a szakképzéssel összefüggő módosításáról szóló 800/2021. (XII. 28.) Korm. rendelete, mely több fontos változást hozott a szakképzés területén.

A legfontosabb tudnivalók a duális képzésben részt vevő cégek számára:

  • Megszűnik a szakképzési hozzájárulás, és ezzel egyidejűleg kiegészül a 2018. évi LII. törvény a szociális hozzájárulási adóról (a továbbiakban: Szocho tv.) a szakképzési hozzájárulást érintő kedvezményekkel, ilyen a szakképzési munkaszerződések, tanulószerződések és együttműködési megállapodások esetén érvényesíthető adókedvezmény. A duális képzőhelyek továbbra is igénybe vehetik az adókedvezményt a 2021-es év irányelvei szerint. A módosítás értelmében az elszámolás szabályait már a Szocho tv. 17/A. §-ban kell keresni.
  • A változás új számítási alapot határoz meg a szakképzési ösztöndíjra, az egyszeri pályakezdési támogatásra, és a szakképzési munkaszerződés alapján fizetendő munkabérre. Nem a hónap első napján érvényes minimálbért kell alapul venni, hanem a költségvetési törvényben megállapított szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltség (a továbbiakban: önköltség) egy hónapra eső összegét, azaz (1.200.000 Ft/12) 100.000 Ft-ot. Az új „alap” miatt az ösztöndíj, a pályakezdési támogatás és a munkabér szorzóinak százalékos meghatározása is változott.

 

  • Az új metodika alapján változik a szakképzési munkaszerződés alapján kifizetett munkabér havi mértéke, 2022. január elsejétől minimum az önköltség egy havi összege, azaz 100.000 Ft és maximum a százhatvannyolc százaléka, azaz 168.000 Ft. Alap esetben a már szakképzési munkaszerződéssel rendelkező tanulók bérének emelésére a jogszabály módosítás miatt így nincs szükség, mivel a 2021-es év minimum juttatása 100.440 Ft, ami eléri a jelenleg meghatározott minimumot.

 

  • A tanuló, illetve képzésben részt vevő személy számára adott egyéb juttatás maximuma is módosul – amennyiben az azonos munkakörben foglalkoztatottaknak jár – legfeljebb évente az önköltség egy havi összegéig, azaz 100.000 Ft mértékig kell biztosítani.

 

  • Módosul a felnőttképzési jogviszonyban álló duális képzésben szakképzési munkaszerződéssel részt vevőkre vonatkozó szabály. Amennyiben a képzésben részt vevő személy foglalkoztatásra irányuló más jogviszony mellett párhuzamosan vesz részt az oktatásban, és a foglalkoztató a duális képzőhelytől eltérő harmadik személy, a szakképzési munkaszerződéses bér alapja ebben az esetben is havonta 100.000 – 168.000 Ft közötti összeg. Az előző évtől eltérően ezeknek a képzésben részt vevő személyeknek a létrejövő munkaviszony időtartamával arányosa kell a szakképzési munkabért megállapítani és nem az 50 %-os szorzót kell figyelembe venni. Az új arányosítási módszer miatt a már megkötött munkaszerződések módosítása és bérkorrekció szükséges. Sajnálatos módon az adókedvezmény mértéke az ilyen típusú felnőtt esetén nem került módosításra, tehát továbbra is az igénybe vehető önköltség ötven százaléka érvényesíthető.