keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Duális képzés szakképzési munkaszerződéssel

Szakképzés új struktúrája

Az új képzési struktúrában két iskolatípust különböztetünk meg: technikum és szakképző iskola.

Az új struktúra alapelve szerint az iskolarendszer feladata, hogy széles ágazati szakmai alaptudást és a foglalkoztatók által elvárt kompetenciákat adjon. Ezzel az ágazati alaptudással lehet a duális gyakorlati képzésben hatékonyan elsajátítani a speciális szakmai ismereteket. Az iskolából kikerülő szakemberek ezzel a biztos szakmai alaptudással és a tanulás képességével lesznek képesek a felnőttképzés és a vállalati továbbképzés rendszerében megújítani a tudásukat szakmai karrierjük során.

Technikum

 • Általában 5 év, de egyes szakmák esetében 6 év a képzési idő, érettségivel és technikusi végzettséggel zárul.
 • Az első 2 évben ágazati alapoktatás zajlik, majd a sikeres ágazati alapvizsgát követően (harmadik évfolyamtól) duális képzőhelyen történik az oktatás szakképzési munkaszerződéssel.

Előnyei:

 • Először ágazatot választ a tanuló, majd 2 év után szakosodik
 • Egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit
 • Technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít
 • Felsőoktatás előszobája, továbbtanulásnál előny a technikusi végzettség azonos ágazaton belül

Szakképző iskola

 • Általában az oktatás 3 éves, de egyes szakmák esetében 4 év a képzési idő, szakmai vizsgával zárul.
 • Az első évben ágazati alapoktatás zajlik, majd sikeres ágazati alapvizsga után (második évfolyamtól) duális képzőhelyen történik az oktatás szakképzési munkaszerződéssel.
 • Első évfolyam végén átjárhatósági lehetőség

Előnyei:

 • Először ágazatot választ a tanuló, mellyel 1 évig ismerkedik
 • évfolyam után szakmaválasztás, ezt követően 2 évig vállalati körülmények között, duális képzés keretében folyik a szakma elsajátítása

A szakmai képzés lehetőséget biztosít a csak érettségizett, gimnáziumot végzettek, valamint az egyetemi tanulmányaikat feladó fiatalok részére. Ebben az esetben rövidebb idő alatt megszerezhetőek a szakmák.

 

Általános tudnivalók

A tanuló és a képzésben részt vevő személy szakirányú szakmai oktatása a duális gyakorlati képzőhelyen írásban kötött szerződés, ún. szakképzési munkaszerződés (rövidítve SZMSZ) alapján történik. A szakképzési munkaszerződésről bővebben»

Szakképzési munkaszerződést csak olyan tanuló köthet, aki rendelkezik sikeres ágazati alapvizsgával, vagy felmentéssel.

Szakképzési munkaszerződést az a duális képzőhely köthet, amely a duális képzőhelyek nyilvántartásában szerepel. A nyilvántartást a tanuló gyakorlati képzését vállaló kérelmező telephelye szerint területileg illetékes gazdasági kamara vezeti.

A duális képzőhelyek nyilvántartásáról bővebben»