keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Szakács mesterek vizsgáztak

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a 2025. évben is meghirdette mesterképzését és vizsgáit több szakmában, köztük a szakács mesterségben, a megújult képzési program alapján.

Az idei évben a jelentkezők közül 11 fő szakács és 7 fő autószerelő kezdte meg felkészülését májusban, amely szeptemberben zárult.

A szakács mesterjelöltek elméleti, gyakorlati és szóbeli vizsgán adnak számot tudásukról, felkészítésük és gyakorlati vizsgájuk a Hotel Europa Fit****superior-ban történik.

A szakács mesterképzés 250 órából áll, amely 115 óra elméletet, 65 óra gyakorlatot, 40 óra pedagógiai és módszertani ismeretet, valamint 30 óra vállalkozásvezetési ismeretet tartalmaz. A képzés során a jelöltek magas szinten sajátítják el a modern konyhatechnológiák, ételkészítési technikák, élelmiszerbiztonsági szabályok és a vendéglátás minőségirányítási követelményeinek gyakorlatát, továbbá vállalkozás-módszertani ismereteket is szereznek, amelyek elengedhetetlenek a saját vállalkozás működtetéséhez és a tanulóképzés sikeres megvalósításához.

A mestervizsgán a jelöltek gyakorlati projektfeladat keretében finger-food mestermunkát, valamint egy öt fogásból álló mester menüsor elkészítését mutatják be, amelyet felkért szakértői vizsgabizottság értékel.

Mestervizsga menete:

  • 2025. november 18-án (kedd) – Interaktív vizsga, Projektvizsga 1-3.
  • 2025. november 19-én (szerda) – Finger-food mestermunka bemutatás
  • 2025. november 20-án (csütörtök) – Ötfogásos degusztációs mester menüsor összeállítása – mesterjelöltek díszebédje

A vizsgabizottság elnöke Mezei Zoltán, tagjai pedig Nagy Józsefné és Bangó László.

Szakmai oktató: Gumhert András

Szakács mesterjelöltek:

  • Bozsek Dávid
  • Domján Máté
  • Gál Ádám István
  • Hetesi László
  • Janó Szilveszter
  • Joós Dávid
  • Kancsal Péter
  • Kovács Richárd
  • Kurdi Tibor
  • Szabó Bence Attila
  • Toncsenka Máté

A mestervizsga része az is, hogy a jelöltek bizonyítsák: a szakma gyakorlásához szükséges műveleteket, technológiai folyamatokat és higiéniai előírásokat a legmagasabb szinten ismerik, képesek egy konyha munkafolyamatainak irányítására, továbbá alkalmasak a tanulók oktatására a duális szakmai képzésben.

A mesterképzés és vizsga a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött támogatási szerződésnek köszönhetően 40%-os önerő és 60%-os támogatás mellett vehető igénybe azon vállalkozások számára, amelyek Zala vármegyében gyakorlati képzőhelyként vállalják tanulók képzését.

A mestervizsga célja, hogy biztosítsa a szakemberek számára a szakmai fejlődést, az előmenetel lehetőségét, a vállalkozás működtetéséhez szükséges gazdasági, pénzügyi, jogi és irányítási ismeretek megszerzését, valamint a tanulók képzéséhez nélkülözhetetlen pedagógiai kompetenciák kialakítását.

A mesterlevél egyben a szakmai megbecsülés, a bizalom és a minőség garanciája is.

A szakács mesterjelöltek sikeresen teljesített feladataikat követően december 2-án, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által megszervezett ünnepélyes átadón vehetik át a mesterlevelet, amely szakmai pályájuk egyik legfontosabb mérföldköve lesz. Az esemény méltó alkalom arra, hogy a szakma kiválóságai bemutassák tudásukat, és ünnepeljük elhivatottságukat, kitartó munkájuk eredményét.

Képek feltöltés alatt!