keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Megjelent a zalai TOP 100 kiadvány

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Zalai hírlap közös gazdasági kiadványának ünnepi bemutató eseménye február 14-én a zalaegerszegi Arany Bárány Hotelben került megrendezésre.

A megjelenteket Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy a gazdasági kiadvány a 100 legeredményesebb Zala megyei céget vonultatja fel immár jubileumi 10. alkalommal, tartalmas és színvonalas gazdasági elemzésekkel, vállalkozói interjúkkal. Köszöntőjében kitért a beruházásokra, az ipari termelés volumenére, GDP és vállalkozási szervezet alakulására, amelyeket párhuzamba állított a gazdasági kihívásokkal és az arra adott sikeres vállalkozói válaszlépésekkel, továbbá a szükséges és lehetséges támogatási igényekkel.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere nyitóbeszédében kifejtette: 2014-es megválasztása után a Zala Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarával történő együttműködés elindítása az egyik legfontosabb feladata volt. Az együttműködés sikereként értékeli, hogy a kezdeti 7,5%-os munkanélküliségi mutató az elmúlt időszak közös munkájának eredménye után 2,5 % alá csökkent.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és országgyűlési képviselő az Európai Uniós forrásokról, továbbá az országos és Zala megyei területfejlesztési célokról, lehetőségekről tartott előadást nemzetközi összehasonlításban, kiemelt tekintettel a GDP alakulására, a régiók fejlettségére, a munkanélküliségre, az infrastruktúrára, valamint az EU-s támogatások felhasználására. Zala megye infrastrukturális fejlesztése kiemelt jelentőségű lesz a régióra nézve. Említést tett a 2027-ig tartó költségvetési ciklusról, amellyel Magyarország egyik kiemelt célja, hogy 2030-ra az unió 5 legélhetőbb tagállama közé tartozzon. A 2027-ig Magyarországra jutó források összege megközelíti a 14.000 milliárd forintot. 4.000 milliárd az agrárium és a vidék fejlesztésére szolgál, mintegy 10.000 milliárd pedig a korábban is ismert programokon belül pályázható. Ebben a ciklusban kiemelt szerephez jut a vállalkozások digitalizációja és zöld átállása.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában arról szólt, hogy Magyarország reorganizáció előtt áll, mert az energiaválság miatt az iparpolitika újjászervezést igényel. Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi technikai recesszió csak egy negyedévi átmeneti állapot a magyar gazdaságban. Idén, az év egészében sikerül is elkerülni a tényleges recessziót, és mintegy 1,5 százalékkal bővülhet a GDP – tette hozzá. Megítélése szerint az inflációs helyzetben a nemzeti bankot „súlyos felelősség terheli”, mert már a koronavírus előtti időszakban elindult, a covid alatt pedig rejtve maradt infláció- és nyersanyagár-emelkedést nem vette figyelembe. A folyamatos kamatráta-emelés után a ma irányadó 18 százalékos kamattal „fekete-afrikai országokkal és Argentínával” versenyzünk – mondta.

A következő időszakban a monetáris és a fiskális politika mellett az energiapolitika fogja meghatározni a gazdasági folyamatokat, enélkül nem lehet sikeres a gazdaságpolitika. A jelenlegi válsághelyzetben a kormány „satuféket nyomott” az állami kiadások területén, amit az önkormányzatok és az építőipar érez meg leginkább – fogalmazott a kamarai elnök.

A jelenlegi gazdasági kihívásokra dr. Parragh László megoldási javaslatként fogalmazta meg egyebek közt a munkaerő-tartalék felszabadítását, a bérek reálértékének megőrzését, a külföldön élők hazajövetelét, és az élethosszig tartó tanulást.

Tardos-Martsa Kinga, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága, Tervezési és elemzési osztályának vezetője a TOP 100 kiadványban megjelent NAV-elemzést foglalta össze a hallgatóság részére. Bemutatta a 100 legnagyobb vállalkozás legfontosabb pénzügyi mutatóit: nettó árbevétel, exportadatok, beruházások, átlagkereset, adóbevételek. A társaságiadó-bevallási adatokból jól látszik, hogy a 2021-es év eredményei nagymértékben meghaladták az előző évi trendeket, és a megye gazdasági mozgatórugóját egyértelműen a száz legnagyobb árbevételt produkáló társaság alkotja. Zala megye kiemelkedik az alacsony munkanélküliségi, illetve a magas foglalkoztatási rátát tekintve. A nettó árbevétel összege a megyében 1.180 milliárd forint, amely az országos termelés mindössze 1,1%-át teszi ki. A kereskedelem és járműjavítás területén az exportértékesítés közel 1 százalékpontot emelkedett 2022. első félévében. Idén – 2021-hez képest – az építőipari termelési volumen közel 2%-kal csökkent. A növekedést tekintve hasonló tendencia figyelhető meg a kiskereskedelmi szektorban is. 2021-ben Zala gazdasági erejét tekintve a 16. volt a vármegyék sorában, a GDP-ben a 15., foglalkoztatásban a 9., munkanélküliségi adatokban a 10. helyen állt. Méreténél és humán potenciálját illetően erősebben teljesít, például Budapest után Zalában regisztrálták a második legtöbb vendégéjszakát.

A makrogazdasági mutatók 2021-ben már megközelítették és bizonyos adatokban meg is haladták a koronavírus-járványt megelőző évekét. A TOP 100-ban szereplő zalai cégek nettó árbevétele 2021-ben megközelítette a hétszázmilliárd forintot, ami 22,4 százalékkal több 2020-hoz képest, de a pandémia előtti 2019 adatait is 13,8 százalékkal felülmúlják. A száz legjobb cég üzemi eredménye 49,1 milliárd forint volt, 9,1 százalékkal nőtt a 2020. évi adathoz képest – sorolta a NAV osztályvezetője.

A rendezvényen a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének soros elnöke, Kovács Dezső ünnepélyesen átadta Horváth Vilmosnak, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a gesztorságot jelképező kulcsot, mely egyben az elnökség átadását is jelentette a következő egy évre.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője zárszóként megköszönte a miniszter úr hathatós közben járását a térség fejlesztése érdekében, valamint köszönetet mondott a vállalkozások és a kamara a gazdaság fejlesztéséért tett erőfeszítéseiért.

Az előadásokat követően a meghívott vendégek tovább folytathatták a gazdasági beszélgetéseiket, immár kötetlenebb formában.

A rendezvényt az MKB Bank támogatásával valósította meg a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.