keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

ERASMUS + Szakmai tanulmányút Görögországban

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai tanulmányutat szervezett Görögországba az Erasmus+ program 2023-1-HU01-KA122-VET-000149990 – Nemzetközi szakmai mobilitások a fenntartható innováció jegyében című projektje keretében. A tanulmányút célja a duális szakképzés jó gyakorlataival való megismerkedés, valamint tapasztalatok gyűjtése és kapcsolatok építése volt.

A tanulmányút során a résztvevők számos hasznos programon vehettek részt, amelyek betekintést nyújtottak a görög szakképzés és ipar működésébe.

A delegáció több görög hotelt és vendéglátóegységet is meglátogatott, ahol első kézből tapasztalták meg a helyi szakképzés működését, illetve betekintést nyerhettek a vendéglátóiparban alkalmazott duális képzési módszerekbe. Ezek a látogatások lehetőséget adtak arra, hogy a résztvevők megismerjék, hogyan lehet a gyakorlati képzést hatékonyan integrálni a munkahelyi környezetbe, miközben fenntartják a magas színvonalú szolgáltatást.

A görögországi tanulmányút egyik legfontosabb állomása a helyi duális szakképzőintézmények meglátogatása volt. Itt a résztvevők megismerkedhettek a helyi oktatási módszerekkel, valamint az iskolák és vállalatok közötti együttműködés formáival.

A program része volt továbbá helyi termelőüzemek és cégek meglátogatása is. Ezek a látogatások lehetőséget adtak arra, hogy a részvevők megismerjék, hogyan lehet a hagyományos és a modern technológiákat ötvözni a gyártási folyamatokban. Az oliva feldolgozó üzem, valamint a feta sajtgyár látogatása során a résztvevők megismerhették a mezőgazdasági termelés és termékfeldolgozás teljes folyamatát.

A Meteorák sziklaképződményei és kolostorai, valamint más turisztikai látnivalók meglátogatása arra is rávilágított, hogy miként lehet egy régió gazdag történelmi és kulturális örökségét a szakképzés és a turizmus középpontjába állítani.

A helyi szakképzési partnerekkel és a Pieria Kereskedelmi és Iparkamarával folytatott találkozók során hasznos eszmecserék és együttműködési lehetőségek bontakoztak ki, amelyek hozzájárulhatnak a hazai szakképzés fejlődéséhez.

Összegzésként elmondható, hogy a tanulmányút nemcsak szakmai, hanem kulturális szempontból is értékes tapasztalatokat nyújtott, amelyek hosszú távon erősíthetik a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és tagjai közötti együttműködést, valamint elősegíthetik az innovatív szakképzési gyakorlatok hazai alkalmazását.

A tanulmányút sikeres lebonyolítása bebizonyította, hogy az Erasmus+ program kiváló lehetőségeket kínál a nemzetközi tapasztalatcserére és a szakmai fejlődésre. A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy a Görögországban látott jó gyakorlatokat átültessék a helyi viszonyokra, ezáltal is erősítve a régió gazdasági potenciálját.

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett amellett, hogy tagjainak folyamatos szakmai fejlődési lehetőségeket biztosítson, és támogassa a helyi gazdaság versenyképességének növelését. Az Erasmus+ program által támogatott tanulmányút jelentős szerepet játszott ebben a küldetésben.